top of page

Aikuisten trampoliinitunnilla hymy nousee korviin

Trampoliinin päällä voi tehdä juoksulenkin ja sykettä nostavat intervallitreenin.


Trampoliini on tehokas kuntoiluväline myös aikuisille. Espoon Tapiolassa, Esport-kuntokeskuksessa on pidetty jo seitsemän vuotta aikuisten trampoliinitunteja.

– Jokainen, joka on joskus hyppinyt trampoliinilla, tietää, että hymy nousee heti korviin. Monta kertaa kuulee ryhmäliikuntatunteja sanottavan hauskoiksi – se on vähän klisee. Mutta trampoliinitunnit ovat oikeasti todella hauskoja, ja supertehokkaita, kertoo Esportin ryhmäliikuntavastaava Elina Stoor.Ihmiset, jotka eivät pysty erilaisten vammojen tai kulumien vuoksi hyppimään lattialla tai juoksemaan maastossa, pystyvät tekemään näitä molempia trampoliinilla. Trampoliinilla niveliin ei kohdistu lainkaan iskuja ja tärähdyksiä. Myös hypyt ja polvennostojuoksut on trampoliinilla monesti mielekkäämpiä kuin lattialla.

– Olen itsekin kuntouttanut itseni trampoliinitunneilla jalkaleikkauksen jälkeen. Minulta operoitiin takareisi, ja tämä oli ensimmäinen tunti, jota pystyin ohjaamaan leikkauksen jälkeen, Stoor sanoo.


Hän kokeili lajia ensimmäisen kerran jumppamessuilla Italian Riminillä ja halusi sen mukaan Esportin ryhmäliikuntaan. Muutkin kuntokeskukset ovat kokeilleet fitness-trampoliinitunteja, mutta ajan myötä laji on hiipunut Suomessa.

– Valitettavasti Suomessa ei taida olla perinteisiä trampoliinitunteja ryhmäliikunta-aikataulussa enää muualla kuin meillä. Trampoliinit sekä ohjaajien koulutukset ovat iso investointi kuntokeskukselle ja niiden säilyttämiseen tarvitaan tilaa. Ehkä nämä seikat ovat vaikuttaneet siihen, ettei laji ole levinnyt Suomessa samalla tavalla kuin Etelä-Euroopassa.


Helppo kotitreeni trampoliinilla


Trampoliinitreeniä voi tehdä myös kotona. Youtubesta löytyy hakusanalla trampoline fitness monenlaisia trampoliinitunteja.

Fitness-trampoliini on noin 30 senttiä korkea, jäykkä minitrampoliini, jossa on tanko tuomassa lisäturvaa. Kotitrampoliinit ovat yleensä pehmeämpiä, eikä niissä ole mukana tankoa, mutta nekin soveltuvat hyvin kuntoiluun. Kuntoilutarvikekaupoista löytyy erilaisia minitrampoliineja. Jäykkä minitrampoliini mahdollistaa nopean liikkeen. Pehmeämmällä trampoliinilla liikkeet ovat hieman hitaampia.


– Jos kotona on kuntopyörä, jota ei enää huvita polkea, kokeile trampoliinia – se on yhtä tehokasta. Trampoliinilla voi hölkätä, marssia ja juosta. Myös haara-perushypyt ja polvennostojuoksu ovat trampoliinilla helppoa ja tehokasta. Heitä kantaa pakaraan ja tee kyykkyjä, Stoor ohjeistaa.

Hän suosittelee hyppimään trampoliinilla kengät jalassa. Avojaloin ja sukkasillaan hyppiessä jalkapohjan lihakset väsyvät nopeasti.

Trampoliinitreenissä on kenkien käytön lisäksi ainoastaan pari turvasääntöä: Lattialta voi hypätä trampoliinille, mutta trampoliinin päältä ei hypätä lattialle. Liikkeet tehdään trampoliinin keskellä, ei laidoilla.

– Kannattaa myös laittaa riittävän tiukat vaatteet päälle, sillä löysä asu valuu pois päältä.

Minitrampoliini ei ole akrobatiaväline. Siinä ei pidä yrittää samanlaisia temppuja kuin mitä jättitrampoliinilla tehdään.Comments


bottom of page