top of page

Happiness-curious – uskalla kokeilla syvää merkitystä

Kovat vastoinkäymiset voivat muuttaa identiteettiä huomaamatta ja heikentää luottamusta toisiin ihmiseen. Vaikka ilo ja innokkuus ovat kateissa, elämää voi silti onnellistaa.  




Nainen menetti puolisonsa 42-vuotiaana. Kaikki tapahtui äkkiä. Hänen miehensä sairastui äkillisesti ja joutui sairaalaan. Pari päivää myöhemmin nainen käveli ulos sairaalan ovista leskenä, täynnä tuskaa ja edessään pelkkää tyhjyyttä.


Hän ajatteli, että elämä oli tässä.

”Mutta sinulla on lapset”, hänen äitinsä sanoi. Täytyi pysyä elossa ja pystyssä lastensa vuoksi.

Miten minä teen tämän? Nainen mietti ja päätti kaksi asiaa:

 

Asia 1: Minun pitää tuntea tämä tuska ja elää sen läpi.

Asia 2: En ole uhri, vaan toimija. 

 

Hän antoi aikaa ja rauhaa surulleen. Samanaikaisesti hän tiedosti, että ihmisten pariin ja yhteiskuntaan täytyy jonakin päivänä palata.  


Hänen täytyi hyväksyä, että puolison kuoleman aiheuttaman trauman myötä monet paikat eivät tunnu enää turvallisilta. Ihmisten seura sai hänet kuormittumaan aivan eri tavalla kuin ennen.


Hänen identiteettinsä ei ollut enää entisensä eikä hän kyennyt innostumaan ja iloitsemaan niin kuin ennen.


Nainen ajatteli: En voi tuntea iloa, mutta voin keskittyä merkitykseen. Voin rakentaa merkitysten arkkitehtuuria elämääni.


Hän keskittyi rutiineihin ja tapoihin, jotka huoltivat häntä joka päivä. Hän alkoi opiskella ja huomasi, että uuden tiedon omaksuminen sekä opiskelijayhteisön jäsenenä toimiminen loivat kasvualustaa trauman jälkeiselle kasvulle. 


Hänestä tuli utelias tutkimaan ja kokeilemaan, voisiko hän vielä kokea onnellisuutta. Mitä jos elämä muuttuukin? Ei ole pakko muuttua, mutta se saa muuttua, jos on muuttuakseen.


Nainen antoi asenteelleen nimen: happiness-curious.

 

Uskalla olla hukassa


Kovat, pitkäkestoiset vastoinkäymiset voivat muuttaa identiteettiä huomaamatta.

Ympäristö ei tunnu enää samalla tavalla turvalliselta kuin aiemmin. Oma muuttunut identiteetti täytyy integroida uudelleen yhteiskuntaan: En ole enää samanlainen kuin ennen.  Toisenlaisen minän ja uudenlaisten roolieni tulisi vakiintua. Pitäisi löytää ihmisiä, verkostoja ja ympäristöjä, jotka ovat hyväksi muuttuneelle identiteetilleni.


Uusista asioista, toisista ihmisistä ja työtehtävistä pitäisi aidosti kiinnostua, vaikka on kokenut ja nähnyt liikaa innostuakseen oikein mistään.


Olennaista on, miten lähestyt ja käsittelet niitä hetkiä, jolloin koet olevasi eksyksissä elämässäsi.


Kun olet eksyksissä, saatat itkeä tietämättä syytä. Mietit usein kauan sitten tapahtuneita asioita etkä jaksa enää innostua tulevaisuudesta. Päätösten teko voi olla epäröivää ja harhailevaa. Motivaatio on jotenkin rikki.


Eksyksissä olemisen kokemus on merkki siitä, että identiteetti on muuttamassa muotoaan. Elämä vaatii toimimaan uudella tavalla ja kohtaamaan uusia haasteita - siksi tunnet epävarmuutta ja identiteetin hajanaisuutta.


Eksyksissä oleminen on prosessi, jonka aikana opettelet luottamaan itseesi uudenlaisessa, haastavassa tilanteessa tai ympäristössä.


Taustalla voi olla suuria elämänmuutoksia: läheisen ihmisen menettäminen, muutoksia työssä, yrittäjäksi ryhtyminen, ammatti-identiteettiin liittyvä kriisi tai suuria taloudellisia haasteita.


Eksyksissä oleminen on hyvä paikka elämässä. Se on vaihe, jossa opit olemaan aina itsesi puolella.

 

Kun energia ei riitä, käytä uteliaisuutta


Happiness-curious tarkoittaa oman hyvinvoinnin, pystyvyyden ja itsevarmuuden avoimen uteliasta testaamista: Jos teen usein ja toistuvasti tiettyjä asioita, pystynkö parantamaan hyvinvointiani ja täyttämään toiveeni?


Voit tutkia ja kokeilla omalla tavallasi ja omassa tahdissa, miten pienet onnistumisen kokemukset syntyvät elämässäsi. Niiden ei tarvitse näyttää onnistumisilta toisten silmissä. Riittää, kun itselle syntyy kokemus siitä, että tässä asiassa onnistuin.


Ongelmana on usein pitäisi -ajatukset. Pitäisi tuntea enemmän onnea. Pitäisi olla onnellisia muistoja tuottava kaveripiiri, elämänkumppani ja lapset. Toisten ihmisten pitäisi käyttäytyä hyvin, jotta voin olla onnellinen.


Kun elämän onnea rakennetaan ulkoisten tekijöiden ja toisten ihmisten kautta, syntyy usein turhautumisen, pettymysten ja apeuden taakkaa.


Onnellisuus on ihmisen perusolotila, hyvän olon tunne, joka tulee esiin, kun mikään ei häiritse hyvinvointia. Epävarmuuksien maailmassa onnen tunne on hetkittäistä. Stressin aiheuttajia on paljon ja onnen aihiot pieniä.


Onnellisuustutkijat ovatkin pohtineet, pitäisikö onnellisuuden käsite korvata jollakin muulla sanalla. Tutkijat käyttävät usein termiä merkitys kuvatessaan onnellisen elämän ydintä. Elämän onni syntyy jokapäiväisistä merkityksellisistä hetkistä.


Onnellisuustutkimusten mukaan muistot elämäntapahtumista ja merkittävistä kokemuksista tuottavat enemmän hyvän olon tunnetta kuin tavarat tai status. Vanhana muistetaan matkat, maisemat ja kohtaamiset, ei niinkään autoja, jotka joskus omistit tai sijoitussalkun saldoa. 


Eksyksissä ollessa on keskeistä oivaltaa, että mieliala muodostuu aina siitä, mihin keskityt. Elämää voi onnellistaa olemalla utelias kokeilemaan, mikä tuottaa syvää merkitystä.


Anna tilaa ja aikaa elämäsi sirpaleiden tutkimiseen, ja suostu tuntemaan kaikki tunteet, joita sirpaleista kumpuaa. Ole kuitenkin tietoinen, että voit aina suunnata keskittymisesi myös asioihin ja ihmisiin, jotka tuottavat merkitystä ja sitä kautta onnen tunnetta.


Eri kulttuureissa toistuu sanonta: Sirpaleet tietävät onnea.

Kun sirpaleet kokoaa yhteen, syntyy ainutlaatuinen tarina ja kintsugi, rikkoutuneen korjaamisen taidetta.

 

 

Lähteet:


bottom of page