top of page

Kaksi sanaa, jotka saavat ahdistuksen tyyntymään

Sosiaalista toimintakykyä voi vahvistaa yksinkertaisilla sanoilla ja valinnoilla. Kun olet ahdistunut, voit päättää, onko viisainta olla tekemättä mitään, tehdä jotain oikeasti hyödyllistä vai valita tuttu, haitallinen tapa ahdistuksen voittamiseksi.
Ahdistus on luonnollinen ja hyödyllinen tunne tilanteessa, jossa jokin sinulle tärkeä ja tarpeellinen asia on uhattuna. Ahdistus liittyy lähes poikkeuksetta perustarpeisiin: Jossakin perustarpeessasi on vajetta tai se on uhattuna.


Perustarpeita ovat: koti, ravinto, lepo, hygienia, arvostus, yhteenkuuluvuus, itsenäisyys ja kehittyminen.


Kun olet ahdistunut, voit valita, oletko tekemättä mitään, teetkö jotain hyödyllistä vai teetkö jotain hyödytöntä tai haitallista.

Psykologi Jeffrey Bernstein on löytänyt työssään kaksi sanaa, jotka käynnistävät ahdistuksen laskeutumisprosessin.

Kaksi tarpeellista sanaa ovat: Siitä huolimatta. Näillä kahdella sanalla voit myös kasvattaa vähitellen pystyvyyden ja hallinnan kokemustasi.


  • Minun pitäisi saada tänään kymmenen asiaa valmiiksi. Siitä huolimatta lopetan työni tasan kello viisi ja lähden ulos kävelemään.

  • En halua mennä sukujuhliin eikä minulla ole edes sinne sopivia vaatteita. Siitä huolimatta menen omana itsenäni, sillä perhesiteet kannattaa pitää vahvoina. Jos haluan kokea yhteenkuuluvuutta, täytyy tehdä oma osuuttani sen asian hyväksi.

  • Olen väsynyt ja ulkona on harmaata. Siitä huolimatta lähden käymään kaupassa.


Jeffrey Bernstein on kirjoittanut kiitetyn kirjan The Anxiety, Depression & Anger Toolbox for Teens: 150 Powerful Mindfulness, CBT & Positive Psychology Activities to Manage Emotions. Vaikka kirja on suunnattu nuorille, sen tehtävät sopivat hyvin myös aikuisille.

Comments


bottom of page