top of page

Miten itselle voi antaa anteeksi pettämisen?

Omien tekojen anteeksianto kulkee neljän portaan kautta. Samoja anteeksiannon portaita voi kulkea kaikissa elämäntilanteissa, joissa on aiheutunut vahinkoa toisille ihmisille ja tuhoa ihmissuhteisiin.


Pettäminen parisuhteessa voi tuhota luottamuksen pitkiksi ajoiksi tai lopullisesti. Petetyksi tulemiseen kätkeytyy viesti: Minä olen sinulle niin arvoton, että minulle voi valehdella. Pettäminen satuttaa, koska joku pystyi tulemaan meidän kahden väliin. Loukkaavinta ei ole aina seksi toisen kanssa, vaan epärehellisyys.Uskottomuuden paljastuminen haavoittaa usein myös siitä kiinni jäänyttä. Tapahtunut ja rikkoutunut luottamus voivat jäädä painamaan mieltä vuosikausiksi.


Itselle on tärkeää antaa anteeksi. Anteeksianto on vastuun ottamista omasta hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta. Jos et tee vastaavia asioita kaiken aikaa tai enää, on kohtuutonta leimata ja syyttää itseä loputtomasti.Itselle anteeksi antamisen portaat


1. Askel: Vastuuntunto

Ihmisillä on taipumus joko syyllistää itseään tapahtuneesta liian paljon tai vältellä vastuuta.


Päätä antaa itsellesi anteeksi ja sitoudu oppimaan tästä kokemuksesta. Ole rehellinen itsellesi ja määrittele, mistä olet vastuussa ja kenelle. Rajaa tarkasti vastuualueesi. Jos täysin ulkopuoliset ihmiset paheksuvat ja syyllistävät tapahtuneesta, rajaa heidät vastuualueesi ulkopuolelle. Asian käsittelyssä itsesi ja kumppanin kanssa on riittävästi tekemistä.


Joskus myös kumppani saattaa tuomita sinut kokonaan ihmisenä. Jos syyttely laajenee koskemaan esimerkiksi vanhemmuutta tai vuorovaikutus on kaikesta mahdollisesta syyllistämistä ja kostamista, ota asia puheeksi ja keskustelkaa rauhassa. Määritelkää, mikä on ongelman nimi. Olet vastuussa uskottomuudesta parisuhteessa ja siitä valtavan pahoillaan, mutta vanhempana ole edelleen hyvä, ja parisuhteessakin on yhä paljon hyvää ja arvokasta.2. Askel: Syyllisyys

On tarpeellista ja tervettä tuntea syyllisyyden tunnetta. Syyllisyys saa miettimään, mitä voit muuttaa omassa käyttäytymisessäsi, jotta ihmissuhteissasi ja elämässäsi ei enää tapahdu enempää tällaista vahinkoa.


Mieti ydinarvojasi: Mikä on sinulle kaikkein tärkeintä elämässä.3. Askel: Palautuminen

Tämä on tekojen vaihe, jossa pyrit käyttäytymiselläsi hyvittämään ja korjaamaan aiheuttamaasi vahinkoa.

Hyvityslahjojen ostaminen on ongelman lakaisemista maton alle. Hyvityksen ei pitäisi tarkoittaa minkäänlaista nöyristelyä ja luimuilua, vaan sitä, että tunnistat omat käyttäytymismallisi sekä parisuhteen heikot kohdat ja ryhdyt vahvistamaan niitä. Ymmärrät, mihin asioihin oikeasti tarvitaan muutos.4. Askel: Kasvaminen

Olet kohdannut tilanteen rehellisesti ja ottanut vastuun. Ymmärrät taas vähän paremmin itseäsi ja parisuhdettasi. Tapahtuneella on merkitys elämäntarinassasi, mutta se ei määrittele sinua.


Olet päättänyt antaa itsellesi anteeksi. Voit katsoa eteenpäin ja suunnata huomiosi mahdollisuuksiin sekä kaikkeen hyvään, mitä elämässäsi ja ihmissuhteissa on.
Lähde:


Berkeley Well-Being Institutebottom of page