top of page

Myös isä voi sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen

Yhdysvaltalaisten tutkimusten mukaan joka seitsemäs isä sairastuu synnytyksen jälkeiseen masennukseen.


Miesten synnytyksen jälkeinen masennus on tunnettu jo 2010-luvulta lähtien. Journal of the American Medical Association julkaisi vuonna 2010 meta-analyysin 46 tutkimuksesta, jotka käsittelivät miesten synnytyksen jälkeistä masennusta.


Meta-analyysin tulosten mukaan 7-10 prosenttia miehistä sairastuu masennukseen 3-6 kuukauden kuluttua synnytyksestä.
Miesten masennusoireet synnytyksen jälkeisen puolen vuoden aikana on niin yleistä, että tutkijat ovat alkaneet kutsua sitä miesten postpartum-depressioksi.


Miehen masennusoireet lapsen syntymän jälkeen selittyvät osittain unenpuutteella. Myös aiempi masennustausta, kumppanin masennus, perheen tuen puute sekä haastava parisuhde voivat lisätä miehen masennusriskiä.


Korkea testosteroni suojaa miestä postpartum-masennukselta


Lapsen syntymän jälkeen miehen testosteroni-taso laskee jonkin verran. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä. Tutkimusten mukaan lähtökohtaisesti korkea testosteronitaso voi suojata miestä synnytyksen jälkeiseltä masennukselta.


Miehen synnytyksen jälkeisiä masennusoireita voivat olla uupumus ja stressi, syyllisyyden tunteet, univaikeudet, pitkät työpäivät sekä päihteiden käytön lisääntyminen. Myös pelaaminen ja impulsiivisuus voivat lisääntyä.


Synnytyksen jälkeiseen stressiin voi valmistautua


Äidin ja vauvan tiivis suhde voi saada miehen tuntemaan olonsa arvottomaksi. Vauvanhoidon ja väsymyksen keskellä parisuhteen vuorovaikutus voi muuttua helposti aikatauluttamiseksi ja arvosteluksi.


Jos miehellä on aiempaa masennustaustaa, synnytyksen jälkeiseen aikaan kannattaa valmistautua etukäteen. Muutama käynti terapeutin vastaanotolla voi tehdä hyvää jo ennen lapsen syntymää. Kumppanin kanssa kannattaa keskustella, miten stressiä voidaan lievittää ja mahdollisia masennusoireita hoitaa vauvan synnyttyä.Comments


bottom of page