Naistenpäivän 2023 teema: Tasa-arvo ja turvallisuus digiympäristöissä
Tänä vuonna kansainvälisen naistenpäivän teemana digitaalisen tasa-arvon. 37 prosenttia maailman naisista ei käytä Internetia, ja hälyttävän suuri joukko naisia kokee turvattomuutta ja häirintää digitaalisissa ympäristöissä.
Yhdistyneet kansakunnat on nostanut tämän vuoden kansainvälisen naistenpäivän teemaksi innovaatiot ja teknologian sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi.
Vuoteen 2050 mennessä 75 prosenttia työpaikoista liittyy luonnontieteisiin, teknologiaan, insinöörialoihin, matematiikkaan ja tekoälyyn. Näitä aloja on mahdotonta opiskella ilman edistyneitä tietoteknisiä taitoja.
YK:n mukaan 37 prosenttia maailman naisista ei käytä Internetia ja tekoälyn parissa työskentelevistä vain 22 prosenttia on naisia. Naisten kokema epätasa-arvo teknologian saralla aiheuttaa pieni- ja keskituloisissa maissa 1,5 triljoonan dollarin menetyksen bruttokansantuotteessa vuoteen 2025 mennessä, jos ongelmaan ei puututa.
Naiset ja tytöt myös kokevat hälyttävän paljon turvattomuutta digitaalisissa ympäristöissä. Tyttöjä ja naisia häiritään ja kiusataan teknisten laitteiden välityksellä.
”On tärkeää puolustaa puolustaa tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia digitaalisissa tiloissa ja puuttua teknologian välityksellä tapahtuvaan väkivaltaan”, YK painottaa.
Tiesitkö tämän kansainvälisestä naistenpäivästä?
Vuonna 1910 saksalainen naisten oikeuksien puolustaja Clara Zetkin ehdotti ideaa kansainvälisestä naistenpäivästä, jota ryhdyttiin viettämään 8. maalikuuta. Jo seuraavana vuonna miljoona ihmistä ympäri maailmaa juhli naistenpäivää.
Vuonna 1917 venäläiset naiset saivat äänioikeuden naistenpäivänä.
Vuodesta 1975 alkaen Yhdistyneet kansakunnat ovat kannustaneet viettämään naistenpäivää 8. maaliskuuta. Naistenpäivä on monissa maissa kansallinen vapaapäivä.
On olemassa myös kansainvälinen miestenpäivä, joka on 19. marraskuuta, mutta kovinkaan monessa maassa sitä ei vietetä.
Lähteet: