Raskaana olevia varoitetaan somen misinformaatiosta
Yhdysvaltalainen Judith liittyi ”kymmenen kuukauden äitien” suljettuun Facebook-ryhmään ja oli raskaana 45 viikkoa. Kun lapsivesi meni, se oli tummanruskeaa.
Kaikki alkoi raskausaiheisista podcasteista, kertoo 27-vuotias, muutetulla nimellä tarinaansa kertova Judith NBC Newsin haastattelussa.
Judith odotti ensimmäistä lastaan ja kuunteli töistä kotiin kulkiessaan odotus-podcasteja laidasta laitaan. Yksi podcast kolahti ylitse muiden. Se oli Emilee Saldayan Free Birth Society.
Free birth eli suomeksi vapaasynnytys tarkoittaa raskautta ja synnytystä ilman terveydenhuollon ammattilaisten apua. Vapaasynnytyksen valinneita perheitä on Suomessa arviolta alle sata.
Vapaasynnytyksessä on mukana ainoastaan läheisiä ihmisiä, ei lääketieteen ammattilaisia. Tämän synnytystavan valinneet perustelevat päätöstään sillä, ettei synnytys ole lääketieteellinen, vaan biologinen tapahtuma. Vapaasynnytyksen kannattajien mielestä raskauden tarkkailu ja ohjeistus häiritsee luonnollista raskauden ja synnytyksen kulkua.
Monet myös kokevat, että kotona läheisten kanssa synnyttäminen on emotionaalisesti turvallisempi kuin sairaalasynnytys.
Henkilöstöpula rasittaa synnytysklinikoita myös Suomessa. Osa perheistä kokee, että on parempi synnyttää kotioloissa kuin odottaa epävarmuudessa, pääseekö synnytyssairaalaan edes kirjautumaan sisään vai pitääkö lähteä ajamaan sadan kilometrin päähän sairaalaan, jossa on vielä vuodepaikkoja vapaana.
Tiedon etsintä kotisynnytyksestä voi joskus johtaa syvälle luonnollisen vanhemmuuden maailmaan ja usein myös tahattoman virheellisen tiedon lähteille.
NBC:n haastattelema Judith on yksi tuhansista naisista, jotka eri puolilla maailmaa ovat valinneet vapaasynnytyksen. Hän halusi synnyttää ammeessa kotonaan vain aviomiehensä läsnäollessa.
Judith kertoo NBC:n haastattelussa viettäneensä kuukausia raskaudestaan Instagramissa ja suljetuissa Facebook-ryhmissä, joissa saman valinnan tehneet äidit kannustivat ja rohkaisivat toisiaan. Algoritmit pitivät huolen siitä, että mitä enemmän hän seurasi sosiaalisen median vapaasynnytystilejä ja podcasteja, sitä äärimmäisempää synnytyssisältöä hän löysi verkosta.
Loppuraskauden aikana Judith liittyi Facebook-ryhmään nimeltään ”Ten Month Mamas” eli kymmenen kuukauden äidit.
"Ei ole olemassa yliaikaisia vauvoja"
Vapaasynnytys-podcasteissa ja blogeissa kiertää ajatus, ettei yliaikaisia vauvoja ole olemassakaan. Tämän näkemyksen mukaan naisen kantamisen kausi on pituudeltaan yksilöllinen, ja vauva kyllä tulee ulos kohdusta, kun on siihen valmis.
Synnytyslääkärit ovat asiasta eri mieltä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että vauvan vointiin liittyvät ongelmat lisääntyvät raskausviikon 41 jälkeen. Suomessa synnytys on ollut tapana käynnistää raskausviikon 42 lopulla tai viimeistään 42 + 1. Uudet tutkimustulokset ovat lisänneet painetta käynnistykseen jo aiemmin.
Jos raskaus jatkuu pitkälti yli 40 viikkoa, kohdussa alkaa olla todella ahdasta. Vauva voi kokea hetkellistä ahdinkoa. Nämä tilanteet saattavat säikäyttää vauvan ja hän kakkaa hädissään lapsiveteen. Seurauksena on ulosteen värjäämä vihreä lapsivesi, joka keuhkoihin joutuessaan voi aiheuttaa lapselle tulehduksen.
Synnytyslääkärin mukaan naisella voi olla myös geneettinen alttius, jonka vuoksi raskaus voi pitkittyä ja synnytys täytyy käynnistää lääkkeettömästi tai lääkkeellisesti.
”Neuvominen ja avustaminen ehdottomasti kiellettyä!”
Judith oli päättänyt kieltäytyä lääketieteellisestä tiedosta ja ohjeista. Kun raskaus oli kestänyt 43 + 1 viikkoa, hän kysyi Kymmenen kuukauden äitien -ryhmässä, mitä toiset naiset olivat mieltä hänen tilanteestaan.
”Vauva ei ole vielä valmis syntymään. Kuuntele kehoasi, vauvaa ja vaistojasi”, äidit kannustivat häntä.
Neuvoja hän ei pyytänyt eikä saanut, sillä avustamattoman synnytyksen keskusteluryhmissä on sääntöjä. Sääntö numero yksi on, että kaikenlainen neuvominen on kiellettyä.
Vapaasynnytyksen kannattajat useimmiten kieltäytyvät haastatteluista, joissa synnytystavasta keskustellaan kriittisesti. Heillä on tapana kysyä ennen haastatteluun suostumista, mihin sävyyn toimittaja aikoo käsitellä aihetta ja mitä mieltä toimittaja on vapaasynnytyksestä.
Näin on ehkä neuvottu kysymään. Vapaasynnytys -yhteisöjen johtohahmojen haastattelut ovat pääsääntöisesti kritiikittömiä.
Myös tähän artikkeliin pyydettiin mukaan suomalaista vapaasynnytys-aktivistia. Hän vastasi sähköpostitse, ettei ymmärrä, miten dis- ja misinformaatio tai terveysekstremismi liittyvät suomalaiseen, luonnolliseen vapaasynnytykseen.
Rolling Stone -lehti julkaisi joulukuussa 2020 artikkelin, jossa kuvattiin, miten luonnollisen vanhemmuuden ytimeen on tiivistynyt ”pastellisävyinen QAnon”. Artikkelissa todetaan, että samat ihmiset, jotka vastustavat Yhdysvalloissa rokotteita ja aborttia sekä uskovat tietynlaisiin salaliittoteorioihin, hakeutuvat raskautensa aikana luonnollisen vanhemmuuden yhteisöihin.
Naisella on oikeus päättää kehostaan ja synnytystavastaan. Jos perhe kuitenkin sulkee raskautensa ulkopuolelle kaiken terveydenhuollon tarjoaman tiedon ja ohjeet, joskus seuraukset saattavat olla lapsen kannalta hengenvaarallisia.
Sosiologi Deborah Lupton viittaa NBC:n haastattelussa deindividualisaation ilmiöön: Yksinäisyyttä kokeva, sosiaalisesti eristäytynyt äiti tai perhe etsii tietoa netistä ja löytää karismaattisen yhteisön, johon tuntee psykologista yhteenkuuluvuutta.
Judith kertoo haastattelussaan kuunnelleensa 70 vapaasynnytys-podcastin jaksoa, osan niistä moneen kertaan. Hän kuvailee kuuntelemista pakkomielteenomaiseksi.
”Aivopesin itseni verkossa”, hän sanoo. Hän ei tahtonut enää kuulla eikä lukea mitään valtavirran raskauteen ja synnytykseen viittaavaa.
Kun lapsivesi vihdoin meni viikolla 45, se oli tummanruskeaa lapsen ulosteesta. Kymmenen tuntia myöhemmin Judith synnytti sairaalassa kuolleen lapsen.
Lähteet:
Comments