top of page

Synnyttänyt äiti tarvitsee postpartum-ravintoa

Ravitseva ruoka on keskeisessä osassa, kun äiti toipuu synnytyksestä ja aloittaa rintaruokinnan. Voileivät ja napostelu eivät riitä täyttämään vastasynnyttäneen kehon ravinnontarvetta.


Synnytyksen jälkeisen ajan ruokavaliota kannattaa suunnitella etukäteen, ei pelkästään imetyksen vuoksi, vaan ensisijaisesti synnytyksestä toipumista ajatellen.



Ystävät ja sukulaiset voivat auttaa ja ilahduttaa vauvaperhettä keittiössä.


Post partum tarkoittaa synnytyksen jälkeistä 40 vuorokautta. Suomessa tätä kautta on perinteisesti kutsuttu lapsivuodeajaksi. Postpartum voi kestää pitempäänkin – juuri niin kauan kuin äiti kokee tarvitsevansa aikaa synnytyksestä toipumiseen.

Ruoka on keskeisessä osassa postpartum-aikana. Keho tarvitsee proteiinia toipumiseen ja hiilihydraatteja mm. imetyksen tueksi.

– Proteiinit ovat tärkeitä raskaudesta ja synnytyksestä toipumisen kannalta. Proteiini on lihasten rakennusaine, ja sillä on tärkeä tehtävä kudosten toipumisessa alatiesynnytyksen ja keisarileikkauksen jälkeen, kätilö Eeva Itkonen kertoo.

Lisäksi tarvitaan riittävästi hiilihydraattia sekä rasvaa energianlähteeksi, jotta elimistö pystyy hyödyntämään toipumisen kannalta tärkeän proteiinin kudosten ja solujen käyttöön.


Synnytyksen jälkeen äiti tarvitsee monipuolista ravintoa ja yleensä vähän enemmän kuin normaalisti.

– Täysimetyksen aikana 500 ekstrakaloria olisi tarpeen keholle. Imetyksen kannalta on tärkeää saada riittävästi hiilihydraatteja. Se vaikuttaa monilla maitomäärään. Jos hiilihydraattien määrä jää niukaksi, maitokin on tiukemmassa.

Pullasta ja suklaasta saa nopeasti hiilareita, mutta hiilihydraattien monipuolisuus ja terveellisyys on hyvä pitää mielessä. Herkuttelu on tottakai synnytyksen jälkeen ansaittua!


Jos on päivät yksin vauvan kanssa, ei useinkaan ole kauheasti aikaa valmistaa ruokaa. Monesti tulee elettyä voileivillä ja välipaloilla.

– Etukäteen voi miettiä, miten ruokahuolto hoidetaan. On tärkeää, että äiti syö postpartum-aikana riittävän monipuolisesti ja lämmintä ruokaa.



Kiinnitä huomiota raudansaantiin


Monissa kulttuureissa suositaan synnytyksen jälkeen lämmintä ruokaa. Synnytyksestä toipuvan kehon ajatellaan tarvitsevan lämmitystä, jotta synnyttäjä pysyisi terveenä ja toipuisi rasituksesta.

– Ravitsemuksen kannalta ei ole olennaista, onko ruoka lämmintä vai kylmää. Pelkistä voileivistä, kevyistä salaateista ja naposteltavista on kuitenkin vaikea saada riittävästi energiaa ja monipuolisesti eri ravintoaineita, Itkonen sanoo.


Postpartum-ruokavaliossa on hyvä olla mukana pihviä, kanaa, kananmunia, palkokasveja ja kasviskeittoja. Riittävä kuidun saanti edistää vatsan toimintaa.

– Jos synnytyksessä on menettänyt paljon verta tai jo raskausaikana on kärsinyt raudanpuutteesta, kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota raudansaantiin ruoasta ja tarvittaessa myös ottaa rautalisää purkista. Rautavarastot korjaantuvat hitaasti, joten rautalisää kannattaa ottaa säännöllisesti useamman kuukauden ajan.

Imetysaikana suositellaan kaikille D-vitamiinilisää 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Muita vitamiini- tai kivennäisaineita voi käyttää tarvittaessa, jos saanti ruoasta on niukkaa.

– Neuvolassa kannattaa aina keskustella ravitsemuksesta, jos noudattaa esimerkiksi erityisruokavaliota.



Vältä kofeiinijuomia


Imettäminen kuluttaa valtavasti nestettä. Imettävällä äidillä on melkeinpä kestojano päällä, Eeva Itkonen kertoo.

– Jos vettä menee litratolkulla päivässä, olisi hyvä juoda osittain kivennäisvettä, jotta saa hiukan suoloja.

Mikä tahansa itselle mieluisa janojuoma sopii synnytyksen jälkeiseen aikaan. Kofeiinin käyttöä kannattaa silti rajoittaa. Suositusten mukaan suodatinkahvia voi juoda imetysaikana enintään 3 desilitraa päivässä.

Jos imettävä äiti juo suuret määrät kofeiinia päivän mittaan, sillä voi olla vaikutusta vauvan nukkumiseen. Kofeiini kulkeutuu rintamaidon kautta vauvalle, eikä turvallisista määristä ole tutkimustietoa.


Itkosen mukaan imetysaikana ei kannata varmuuden vuoksi välttää mitään ruoka-aineita.

– Vauva saattaa joskus reagoida vatsallaan tai ihollaan äidinmaitoon, mutta reaktioita aiheuttavien ruoka-aineiden jäljittäminen on vaikeaa. Reaktiot tulevat usein viiveellä ja ne myös muuttuvat nopeasti vauvan kasvaessa, hän sanoo.

Oman ruokavalion rajoittaminen voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Imetysdieettiä ei kannata aloittaa kevyesti, vaan ainoastaan viimeisenä keinona, jos vauva kärsii vaikeista, elämää häiritsevistä oireista.

Perheplus.fi: Kätilö Eeva Itkonen kertoo synnytyksen jälkeisen ajan ravinnosta.
Asiantuntijana kätilö, väitöskirjatutkija Eeva Itkonen. Jaga.fi


Postpartum-ajan ruokailusta voi syntyä paljon hyviä muistoja.

Puolisoa, isovanhempia, sisaruksia ja ystäviä kannattaa pyytää osallistumaan ensimmäisten kuukausien ruoanvalmistukseen.

Postpartum-ajan ruokailusta voi syntyä paljon hyviä muistoja.

– Ravitsemuksella on tärkeä merkitys myös mielialan kohottajana, Eeva Itkonen painottaa.

Jos vauvaperhe haluaa ensimmäisinä viikkoina olla aivan rauhassa, läheiset voivat tuoda ruokaa ja leivonnaisia kotiovelle.

Tuttavien ja sukulaisten ei tarvitse pelkästään istua sohvalla ihastelemassa vauvaa. Yhtä lailla he voivat häärätä keittiössä ja olla avuksi.


Lue myös:












Comments


bottom of page