top of page

Työnantajasi haluaa, että hallitset nämä 10 kommunikointitaitoa

Vaikka et olisikaan kovin taitava esiintymään, puhumaan puhelimessa tai kirjoittamaan kieliopillisesti oikein, voit aina kehittää taitojasi hieman paremmiksi.Monilla meistä on joitakin heikkouksia kommunikointitaidoissa. Taitoja voi kehittää vähitellen elämän varrella yhä sujuvammiksi.


Viestintävalmentaja Alex Lyon selventää, mitä kommunikointitaidot ovat. Lyonin Youtube -kanavalla on paljon perusteellista ja selkeää materiaalia työelämän kommunikointitaidoista. Hänen maksuttomalla, englanninkielisellä verkkokurssilla voi myös oppia ymmärtämään hyvän kommunikoinnin perusteita.
Lyonin mukaan jokainen työnantaja haluaa, että työntekijä hallitsee nämä kymmenen kommunikointitaitoa:

  1. Hyvä kirjoitustaito. Viestit ovat asiallisia, tehokkaita, ystävällisiä ja kieliopillisesti oikein.

  2. Puhelintaidot. Kommunikointi on selkeää ja osaat käyttää äänensävyjä tehokkaasti.

  3. Ei-verbaaliset kommunikointitaidot. Ystävällisellä ja ryhdikkäällä kehonkielellä on monesti suurempi vaikutus ihmisiin kuin puhutulla kielellä.

  4. Yhteistyötaidot. Käyt tehokasta dialogia ja pidät puheenvuorot sopivan lyhyinä. Kun yhteistyötaidot ovat hyvät, tiimityöskentely ei jää junnaamaan epäolennaisuuksiin eikä kenenkään pitkästyttävään monologiin.

  5. Palautteen antamisen ja saamisen taidot. Suunnittelet palautteen antamisen etukäteen ja kerrot selkeästi palautteesi ydinasiat. Osaat myös ottaa vastaan ja hyödyntää ikävääkin palautetta.

  6. Empaattinen kommunikointi. Olet kiinnostunut ja tiedostat, mistä kanssasi vuorovaikutuksessa oleva ihminen tulee.

  7. Kuuntelemisen taidot. Kuuntelet aktiivisesti ja tarkasti. Osaat myös esittää kysymyksiä, jotka tuottavat hyödyllistä tietoa sekä uusia ideoita.

  8. Interpersoonalliset taidot tarkoittavat ihmissuhdetaitoja eli kahdenvälistä kommunikointia. Olet huomaavainen ja osaat pitää keskustelua käynnissä.

  9. Vakuuttamisen taito. Kommunikoit uskottavasti sekä verbaalisesti että ei-verbaalisesti.

  10. Esiintymistaito. Kykenet pitämään lyhyitä, kiinnostavia esityksiä kaikkia kommunikointitaitojasi hyödyntäen.


Lue myös:


Aikuisiän sosiaaliset taidot – mitä ne ovat?