top of page

Tukholman leikkipuistoja kehutaan maailman parhaiksi

Tukholman leikkipuistoissa kannustetaan lapsia luovuuteen ja riskinottoon. Ruotsalaisessa leikkipuistossa opitaan myös jämäkkyyttä ja toisten lasten kunnioittamasta, kertoo Rålambshovparkenin leikkejä havainnoinut amerikkalainen psykologi.


Tukholmassa kannattaa mennä lasten kanssa leikkipuistoon. Kaupungissa on yli 300 leikkipuistoa, joiden suunnittelussa ei ole mielikuvitusta säästelty.Tukholman leikkipuistot on suunniteltu ruokkimaan lapsen mielikuvitusta - ja kasvattamaan sosiaalisuuteen.


Psykologian apulaisprofessori Cara DiYanni yhdysvaltalaisesta Riderin yliopistosta kiersi opiskelijoiden kanssa havainnoimassa Tukholman leikkipuistoja. Hän pani merkille lasten kunnioittavan käytöksen toisiaan kohtaan.

Leikkipuistoissa vaalitaan kulttuuriperintöä


Tukholman leikkipuistoissa vaalitaan kulttuuriperintöä ja maanläheisyyttä. Kun leikkipuistoa uudistetaan, kaikkia vanhoja leikkivälineitä ei viedä pois, vaan puistoihin halutaan jättää asioita, joihin liittyy muistoja.


Yksi ruotsalaisten leikkipuistojen klassikko on polkukaruselli. Isovanhemmat polkivat näitä karuselleja jo 50 vuotta sitten, ja lapsenlapset voivat yhä vain jatkaa polkemista.

Ruotsinsuomalainen perheenäiti kertoo Kaksplussan haastattelussa, että Tukholmassa leikkipuistoon tullaan yleensä koko päiväksi eväiden kanssa.


"Leikkipuistot haastavat lasta. Lapsi joutuu vähän miettimään leikkivälineen edessä, että mikä toi on? Puistoissa on jänniä rakennelmia, jotka herättävät lapsen mielenkiinnon ja luovuuden", hän kertoo.Kivoja leikkipuistoja Tukholman keskustan läheisyydessä:


Smedsuddsvägen 6

Kronobergsgatan 4B


Comments


bottom of page